Kategoriler

30 Nisan 2013 Salı

Alice B. Toklas (1877-1967)


30 Nisan’da San Francisco’da doğdu.



In this Way,Kissing

Next to me in me sweetly sweetly
Sweetly sweetly sweetly sweetly.
In me baby baby baby.
Smiling for me tenderly tenderly
Tenderly sweety baby baby
Tenderly tenderly tenderly tenderly.
(Gertrude Stein bu şiiri Alice’le tanıştıktan sonra yazdı.)




Alice B. Toklas 1907 yılında Amerika’dan Paris’e gitti ve orada Gertrude Stein ile tanıştı. Stein’ın sekreteri, aşçısı, sanat danışmanı, ilham perisi ve sevgilisi oldu; tanışmalarından iki yıl kadar sonra kardeşi Leo Stein ile  birlikte oturdukları Rue de Fleurus’deki evine (bu aynı zamanda Stein kardeşlerin sanat galerisi/müzesiydi) taşındı. Stein’ın ölümüne kadar da oradan ayrılmadı, her şeyi birlikte yaptılar.

Amerikalı Yahudi bir ailenin kızı olan Toklas, Washington Üniversitesi’nde müzik öğrenimi gördü, piyano bölümünü bitirdi. Avrupa’ya göç edip Stein ile tanıştıktan sonra resim ve edebiyat alanında kalmayı yeğledi. Sanat galerisine gelen dönemin birçok ressamı ve yazarıyla tanıştı. Gelgelelim hep Stein’ın gölgesinde kaldı.

İlk kez 1933 yılında Stein’ın kitabı Alice Toklas’ın Özyaşamöyküsü ile gündeme geldi.  Stein’ın ölümünden sonra, onun editörlüğünü yapmayı sürdürdü Toklas. 

1954 yılında kendi yemek kitabını çıkardı : The Alice B. Toklas Cookbook. Ancak kitapta yer alan  bir tarifinde içine marihuana eklenebileceğini yazdığından dolayı kitabın bir süre Amerika’da yayını yasaklandı. Kitap ilk kez İngiltere’de yayınladı, daha sonra da birçok dile çevrildi. 1958 yılında da Aromas and Flavor of Past and Present adlı kitabını yayınladı. Ayrıca aralarında New York Times ve The New Republic’in yer aldığı birçok gazete ve dergide makaleleri yayınlandı.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.