Kategoriler

9 Nisan 2012 Pazartesi

Valerie Jean Solanas (1936-1988)




9 Nisan'da Atlantic City, New Jersey'de doğdu.



Kaliforniya'nın "Aylak Kadın"ı

“Bu toplumdaki hiçbir görüşün kadını ilgilendirmemesi, böyle bir toplumda yaşamak  aptallık. Bundan dolayı aydınlanmış, sorumluluk bilinci ve sansasyon seven kadınlara devlet yönetimini devirmek ve para sistemini yok etmek, kapsamlı otomasyonu kaldırmak ve erkek cinsiyetini yok etmek düşer.” cümleleriyle başlayan  S.C.U.M. Manifesto ve Andy Warhol’a saldırısı tanınan Solanas Amerikalı kadın yazar.

Valerie Solanas Dorothy Biondi ve Louis Solanas’ın iki kızından biri olarak dünyaya geldi.  Maryland’te liseyi bitirdikten sonra University of Maryland’te psikoloji bölümünü bitirdi.
Solanas üzerine yazılanlar ve kimi mahkeme kayıtlarına göre oldukça zorlul bir çocukluk dönemi geçirmiş. Babası tarafından tecavüze uğramış ve 15 yaşında evden kaçarak fahişelik ve kapkaçla hayatını sürdürmüş. Üniversite eğitimini de yine fahişelik yaparak finanse etmiş.

1967 yılında yeraltı edebiyat yapıtlarını yayınlayan Maurice Girodias ile tanışan Solanas, S.C.U.M. Manifesto adlı bildirisinin telif hakkını verdi. Pislik anlamına gelen S.C.U.M. Manifesto, aynı zamanda Society for Cutting Up Men açılımıyla  Erkek Doğrama Cemiyeti Manifestosu olarak Türkçeye çevrildi.

1968 yılında Greenwich Village’da sokaktaki çöpleri karıştırarak kendisine yiyecek bulan ve sokakta yaşayan Solanas, Andy Warhol ile tanıştı. I, A Man adlı filminde oynadı. Yazmış olduğu Up your Ass adlı oyunu Warhol’a okutmak istediğinden tek örneği olan el yazmalarını ona verdi. Bir süre sonra fikrini öğrenmek üzere Warhol’a gittiğinde tek kopyası olan oyununun kaybolmuş olduğunu öğrenince çılgına döndü ve hemen ardından edindiği silahla Warhol’un stüdyosunu basarak onu ağır bir şekilde yaraladı. Solanas’ın yayıncısı bu sansasyonel olaydan yararlanarak S.C.U.M. Manifesto’yu yayınladı. Solanas bu eyleminin ardından yargılandı, bir süreliğine akıl hastanesine yatırıldı. 1971 yılında serbest bırakıldıktan sonra yine sokaklarda yaşadı. 52 yaşında anfizem hastalığından öldü. 

1997 yılında hayatı, özellikle de Warhol’u vurmasını konu alan I Shot Andy Warhol adlı film Mary Harron tarafından filme alındı. 2006 yılında Drömfakulteten adıyla gazeteci yazar Sara Strindberg’in kaleme aldığı, 2010 yılında Almancaya Traumfabrik olarak çevrilen biyogragik roman Solanas’ın hayatını konu aldı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.